Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
17 juin 2012 7 17 /06 /juin /2012 22:55

Marcela FERARU

In imagine, Marion maréchale le Pen, nepoata patriarhului 

MARION-LE-PEN.jpgSocialistii francezi reusesc un adevarat grand chlem, incheind apoteotic o serie de victorii electorale cu votul exprimat duminica, 17 iunie, pentru Adunarea Nationala. PS detine asadar toate puterile, ceea ce este fara precedent in istoria recenta : presedintia, Senatul, Adunarea Nationala - guvernul, evident - regiunile, municipalitatile si mai toate catunele...O concentrare de putere pe care dreapta o denunta inca de la victoria lui François Hollande la prezidentiale, in urma cu o luna.

De precizat ca prezenta la vot a fost extrem de slaba - un nou record in analele Republicii.

Printre noutatile - si surprizele - acestui scrutin : accesul FN in Parlament, in ciuda unui mod de scrutin conceput special pentru a impiedica acest lucru (uninominal, majoritar in doua tururi). Cei doi deputati pe care ii obtine FN (Marion Maréchale le Pen, nepoata patriarhului, de numai 22 de ani si avocatul ultra-mediatic Gilbert Colard) vor avea astfel, in spate, peste un milion de alegatoiri fiecare, caci restul candidatilor FN au fost eliminati par acest mod de scrutin.

De precizat ca Marine Le Pen a fost batuta cu o diferenta de numai 100 de voturi!

Alta surpriza : eliminarea cadidatei socialiste la prezidentialele din 2007, Ségolène Royale, batuta la La Rochelle cu 62,97 la 37,03; scorul faraminos este consecinta mobilizarii electorilor de dreapta care si-au platit capul unui lider socialist...Contracandidatul Olivier Falorni este un disident socialist sustinut de prea-geloasa tovarasa de viata a lui François Hollande, Valérie Trierweiler.

Printre marii invinsi : fostul ministru de Interne al lui N Sarkozy, Claude Guéant, Nadine Morano - alt ministru al fostului cabinet, dar si socialistul Jack Lang, fost ministru al culturii. Printre cei alesi : François Fillon, ex prim ministru, transplantat intr-o circumscriptie pariziana dupa ce ani de-a randul a reprezentat o circumscriptie din Sarthe, Natalie Kosciusko-Morizet, purtator de cuvant si ministru sarkozist...si toti ministrii guvernului in functie.

Un caz aparte este cel al lui François Bayrou, "al treilea om" al prezidentialelor din 2007, a carui cariera politica pare sa se afle pe un drum infundat; cu un scor mediocru la prezidentialele 2012, Bayrou a ales sa il sustina in turul doi pe socialistul Hollande - un gest greu de inteles pentru un reprezerntant al centrului care a votat intotdeauna mai degraba la dreapta...Consecinta : la legislative, socialistii au decis sa isi mentina candidatura in circumscriptia in care acesta a fost ales de fara intrerupere in cateva legislaturi. Iar Bayrou a fost eliminat!Partidul lui nu obtine decat 2(!) deputati, dupa ce a dat in istorie un presedinte si un premier.

Dupa cum rermarca un analist politic, toti marii jucatori ai alegerilor din 2007 - sarkozy, Royale, Bayrou au fost eliminati prin vot. vremurile se schimba!...

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog www.europapresse.org
  • : Aceasta este o platforma multimedia sustinuta de jurnalisti romani din principalele capitale europene. Stiri, interviuri, reportaje, informatii utile, in direct din Paris,Bruxelles,Roma sau Berlin
  • Contact

Profil

  • MARCELA FERARU

Recherche

Archives

Catégories