Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
18 novembre 2010 4 18 /11 /novembre /2010 13:29
Vicentiu ILUTIU
Dupa asteptata remaniere guvernamentala, presedintele francez Nicolas Sarkozy a fost prezent in direct pe trei posturi de televiziune, explicand de ce a ales sa-l pastreze pe François Fillon in fruntea noului cabinet ministerial. In fata celor trei ziaristi care ii puneau intrebari, el a evocat principalele probleme cu care este confruntata acum Franta.  
Nicolas Sarkozy a declarat ca, din punctul lui de vedere, cel mai bun premier pentru Franta continua sa fie François Fillon. Seful statului a adaugat ca, in mod normal, in guvernul francez nu vor mai interveni schimbari, pana la sfarsitul mandatului sau prezidential. El a tinut sa aduca un omagiu remarcat fostului ministru Jean-Louis Borloo, despre care se credea initial ca ar putea fi numit prim-ministru. Borloo nu a dorit sa faca parte din noua echipa ministeriala, si crede ca va fi mai util in calitatea sa de deputat, a subliniat Sarkozy. Un alt fost ministru a fost si el elogiat de presedinte : e vorba de Eric Woerth, implicat intr-o serie de afaceri care au starnit multa valva in Franta. Prin plecarea lui Woerth, a precizat Nicolas Sarkozy, noul guvern evita sa fie implicat, chiar si indirect, intr-o viitoare procedura judiciara.  Abordand spinoasa problema a imigratiei, presedintele a inistat asupra faptului ca Franta nu a stiut pana acum sa controleze valurile de imigranti, si a acceptat mai multi straini decat isi putea permite. In situatia actuala, intreg sistemul francez de integrare a strainilor este blocat, a tinut el sa afirme. Justificand disparitia notiunii de "identitate nationala" din titulatura unui minister care exista pana acum, Sarkozy a spus ca a luat aceasta hotarare din cauza ca notiunea in cauza a fost prost inteleasa, desi ideea e buna. 
Cumva in prelungirea aceluiasi subiect, presedintele a declarat ca vrea un "islam al Frantei", si nicidecum un "islam in Franta". Evocand legea care le interzice femeilor musulmane sa poarte burka - costumul care le acopera complet, inclusiv fata - el a precizat ca pe teritoriul republicii nu se poate accepta ca femeile sa fie captive intr-o inchisoare - fie ea si de material textil. 
Revenind asupra noii legi a pensiilor - impotriva careia sindicatele si partidele de stanga au organizat numeroase miscari de protest - Nicolas Sarkozy a afirmat ca masurile luate vor permite ca pensionarii sa incasese in totalitate pensiile la care au dreptul. El a criticat inca o data saptamana de munca de 35 de ore, decisa de socialisti, pe vremea cand erau la putere; e vorba de o considerabila eroare economica si sociala, pe care au platit-o scump muncitorii, a insistat presedintele. 
Evocand delicata problema a persoanelor in varsta, lipsite de autonomie si practic dependente de altii, Sarkozy a anuntat o larga consultare nationala, care va dura sase luni; deciziile definitive vor fi luate in vara anului viitor. 
Pe de alta parte, somajul va scadea anul viitor, ne-a asigurat presedintele francez. Cat despre tineri, ei vor beneficia de noi masuri menite sa incurajeze formarea profesionala. 
Nicolas Sarkozy a insistat mult asupra faptului ca nu a supravegheat niciodata activitatea ziaristilor francezi - asa cum a fost acuzat in presa. El s-a aratat ingrijorat de soarta ostaticilor francezi din Mali, rapiti de o organizatie islamista legata de Al-Qaida, si de cea a celor doi ziaristi ai canalului de televiziune France 3, detinuti in Afganistan. 
Anuntand o apropiata reforma a justitiei, presedintele a declarat ca trebuie gasita o modalitate pentru ca cetatenii sa colaboreze cu judecatorii, cand e vorba de luarea deciziei de a pune sau nu in libertate un criminal. Ar fi vorba de un fel de asesori populari, cum existau altadata in tribunalele din tarile comuniste. In viziunea lui Sarkozy, juratii ar trebui sa joace un rol si in tribunalele corectionale. 
N-am aflat in schimb, dupa o ora si jumatate de prestatie prezidentiala televizata, daca Nicolas Sarkozy isi va depune sau nu candidatura pentru un al doilea mandat; el ne promite ca va lua o decizie in acest sens in toamna anului viitor. 
Dupa cum era de asteptat, comentatorii au apreciat extrem de diferit afirmatiile lui Sarkozy. Multi editorialisti noteaza totusi ca presedintele francez s-a aratat mai consensual, mai atent la ce i se spune si chiar mai umil. Mai mult decat o remaniere guvernamentala, Sarkozy s-a remaniat pe el insusi, considera unii analisti. Un sarkozism fara excesele sarkozismului, scrie de pilda LIBERATION. LE FIGARO prefera sa insiste asupra faptului ca reformele continua; iar L'HUMANITE evoca enorma impostura prezidentiala, in care au putut crede o vreme unii. 
Opozitia, prin vocea primului secretar al Partidului socialist, Martine Aubry, vede in interventia prezidentiala o tentativa de autojustificare, confuza si neclara. Sarkozy a vorbit mai mult despre el decat despre francezi, a afirmat doamna Aubry. Si mai la stanga, presedintele Partidului de stanga, Jean-Luc Mélenchon, crede ca Sarkozy a incercat sa-si ascunda ghiarele, ceea ce a dus la o vorbarie fara cap si coada. 
Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog www.europapresse.org
  • : Aceasta este o platforma multimedia sustinuta de jurnalisti romani din principalele capitale europene. Stiri, interviuri, reportaje, informatii utile, in direct din Paris,Bruxelles,Roma sau Berlin
  • Contact

Profil

  • MARCELA FERARU

Recherche

Archives

Catégories