Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
11 août 2010 3 11 /08 /août /2010 19:19


 Mihaela Deaca

701. E o cifra impresionanta? Ar putea fi, daca precizeam faptul ca e vorba de carti si daca nu uitam ca ne aflam inca in criza economica… Asadar, o veste buna – literatura supravietuieste ! Cele 701 romane vor aparea in Franta, in cadrul asa-numitei « rentréé littéraire », o perioada cuprinsa intre 13 august si 28 octombrie (data care marcheaza debutul sezonului de premii literare), in care sunt concentrate noile aparitii editoriale.

 Cifrele publicate de saptamanalul Livres Hebdo indica o crestere fata de 2009 a numarului total de aparitii editoriale (659), dintre care 497 romane franceze (430 in 2009), 204 romane straine (229 in 2009) si 85 de debut (87 anul trecut).

In imagine : Amélie Nothombe

http://anniecossardrodriguez.a.n.pic.centerblog.net/f8uctegm.jpg De partea franceza, lucrurile stau cat se poate de bine ; dupa cum remarca, in gluma, un jurnalist, Franta nu are echipa de fotbal, dar are scriitori. Insa e nevoie de o nuanta: editurile, cel putin cele foarte cunoscute, nu vor sa riste nimic. Motiv pentru care vor scoate din sertare artileria grea - a se intelege numele care vand cel mai bine ; precum Amélie Nothomb (« Une forme de vie », a carei lansare este prevazuta pentru 19 august, la editura Albin Michel), Michel Houellebecq (« La carte et le territoire », 8 septembrie, Flammarion), Philippe Claudel (« L’enquête », 15 septembrie, editura Stock), Jean d’Omersson (« C’est une chose étrange à la fin que Le Monde », 19 august, editura Robert Laffont) sau Olivier Adam (« Un cœur irrégulier », L’Olivier)

http://www.enseignons.be/actualites/wp-content/uploads/2010/07/livres-en-pile.jpg Asadar, in materie de « descoperiri », editurile mari se arata reticente anul acesta, cu numai 85 de titluri. Ceea ce nu inseamna insa ca tinerii romancieri nu au talent… doar ca, precum in multe alte domenii, precum cinematografia, in vremuri de criza se prefera retetele simple, semnate de autori care au dovedit ca au « priza » la public. Stiu, vorbim despre literatura, insa e suficienta o privire rapida prin topurile de vanzari din lume, si o sa vedeti globalizarea gustului literar in actiune…

 Printre titlurile remarcate de critica la acest capitol, al « descoperirilor », se afla  « Alice Kahn », semnata de Pauline Klein,  « La distribution des lumières », de Stéphanie Hochet, « « La Cote 400 » de Sophie Divry, «Le Front russe» de Jean-Claude Lalumière, « Le Retour de Jim Lamar », de Lionel Salaün.

 In sfarsit, in cazul literaturii straine, este de remarcat insemnata prezenta americana, cu nume precum Philip Roth (« Indignation », Gallimard), Don De Lillo (« Oméga », Actes Sud), Thomas Pynchon (« Vice caché », Seuil) sau Bret Easton Ellis (« Suites impériales », Robert Laffont). Insa nu lipsesc nici autorii din alte colturi ale lumii, precum Canda (printre titlurile cele mai asteptate se afla cel de-al doilea roman al canadianului Yann Martel, « Béatrice et Virgile », publicat de Flammarion la noua ani dupa precedentul succes, « L’histoire de Pi »), Portugalia (Gonçalo M. Tavares, autorul remarcabilului roman « Ierusalim », va fi prezent cu doua titluri, « Apprendre à prier à l’ère technique » si « Le quartier ou O Bairro. », ambele publicate la Viviane Hamy), Rusia (editura Albin Michel marcheaza centenarul mortii lui Tolstoï publicand prima traducere franceza a cartii «A qui la faute », semnata de sotia scriitorului, Sofia), Germania (printre aparitiile editoriale se va afla si cartea Hertei Muller, « La bascule du souffle », editura Gallimard), Irlanda (Kate O'Riordan, « Un autre amour », Joëlle Losfeld), Africa de Sud (John Maxwell Coetzee , «L’été de la vie », Seuil) sau chiar Romania (este asteptat noul titlu semnat de Dan Lungu, « Comment oublier une femme », Jacqueline Chambon).

 Pentru ca tot vorbeam mai sus de autorii cu « priza » la public si de topurile de vanzari, presa franceza intoarce pe toate fetele clasamentul celor mai importante tiraje din aceasta tomana literara. Asadar, in categoria « blockbusterelor » se afla, in ordinea tirajului, Amélie Nothomb, cu « Une forme de vie » - 220.000 de exemplare, urmata de Ken Follett cu  «La Chute des géants » - 150.000 de exemplare, Michel Houellebecq, cu « La Carte et le territoire » - 120.000 de exemplare, Philippe Claudel (« L'Enquête »), Jean d'Ormesson (« C'est une chose étrange à la fin que le monde »), Paulo Coelho (« Brida ») - 100.000 si Laurent Gaudé (« Ouragan ») - 85.000 de exemplare.

 Un cunoscut critic literar spunea, la un moment dat, ca aceasta perioada, numita « rentrée littéraire », nu ar trebui judecata in functie de numele mari sau pretinse a fi mari prezente. Si ca importante sunt calitatea, diversitatea si, mai ales, surpriza… Diversitate e, surprize, de asemenea, sunt, doar calitatea ramane a fi probata... Lectura placuta !

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog www.europapresse.org
  • : Aceasta este o platforma multimedia sustinuta de jurnalisti romani din principalele capitale europene. Stiri, interviuri, reportaje, informatii utile, in direct din Paris,Bruxelles,Roma sau Berlin
  • Contact

Profil

  • MARCELA FERARU

Recherche

Archives

Catégories